Turbó hiba jelei

Turbó hiba jelei

Turbó hiba előjelei és a turbó meghibásodásának okai

Nagyon fontos mind az autó tulajdonosának, mind a szerelőnek megérteni, hogy a turbó meghibásodás okai között a turbó anyag vagy gyártási hibája csak az esetek kevesebb, mint 10%-a! Az esetek 90%-ában tehát egy külső (üzemeltetési) tényező játszik szerepet, csúnyán megfogalmazva teszi tönkre a turbót! Ebből kikövetkeztethető, hogy ha nem találjuk meg és nem szüntetjük meg maradéktalanul a meghibásodás valódi kiváltó okát, akkor az új vagy felújított turbó is újra meg fog hibásodni! Ennek megértésében és a turbó hiba előjelei felismerésében szeretnénk ezzel a cikkel segíteni Önöknek!

Tudta, hogy a felújításra váró turbót díjmentesen elszállítjuk műhelyünkbe,

majd a javítás végeztével szintén díjmentesen vissza is szállítjuk Önnek?

Nézzük tehát, hogy mik a leggyakoribb turbó hibák jelei illetve ezeknek mik a kiváltó okai!?

Hirtelen teljesítmény vesztés, turbó geometria leragadás jelei, a jármű vészüzembe vagy más szóval szervizmódba vált. Leállítás és újraindítás után egy ideig újra normálisan üzemel

Ez egy gyakori hiba a modern, változó geometriás turbó feltöltővel szerelt dízel motorok esetén. A legtöbbször a turbo geometria leragadás oka az, hogy a változó geometria lamelláinak mozgását valami akadályozza. A turbó geometria leragadás kiváltója lehet nagy mennyiségű korom lerakódása a turbina házban, de akár egy turbó geometria hiba is, ami a változó geometria sérülését vagy kopását jelenti. Nézzük meg sorban, hogy mi eredményezheti ezek a turbó hibák kialakulását:

Nagy mennyiségű korom került a turbina házba, ami akadályozza a változó geometria szabad mozgását, így turbo geometria leragadás lép fel. Turbó geometria tisztítás válik szükségessé, de fontos az is, hogy megkeressük az okát a túlzott korom lerakódásnak, ezáltal megelőzhető az újabb turbo geometria leragadás és egy későbbi turbó meghibásodás is!

- Lehetséges, hogy "csak" az okozta a geometria leragadást, hogy az autóval túlnyomórészt városban és rendszerint csak rövid távokon közlekednek. Ez sajnos a modern dízelmotoroknak nagyon nem tesz jót, ezeket elsősorban hosszabb utak megtételére tervezték. Ez hatványozottan igaz a részecskeszűrős járművekre! Megoldás lehet, ha legalább 3-400 km-enként egyszer egy hosszabb (minimum 40-50 km) autópályás utat beiktatunk és kerüljük a rövid (10 km alatti) utakat, jó minőségű üzemanyagot tankolunk és az adott járműhöz tervezett megfelelő motorolajat használunk.

- Az is lehetséges, hogy a jármű befecskendező rendszerével van valami gond, ezért tökéletlen az égés a motorban, ami nagy mennyiségű korom lerakódását eredményezi a turbó turbina házában. Értelemszerűen egy turbó geometria tisztítás önmagában még nem oldja meg a hibát, csak ideig-óráig. Szükséges a kiváltó ok megszűntetése is.

- Előfordul, hogy a turbófeltöltő forgórészének meghibásodása miatt turbó olajfolyás lép fel. Ez az olaj bekerül a turbina oldalra is, ahol a forró kipufogógázzal keveredve olyan, a lamellák mozgását gátoló olajkoksz réteg alakul ki, hogy turbó geometria leragadás lép fel. Természetesen ilyen esetben sem elegendő csak egy turbó geometria tisztítás, hiszen a turbó hiba miatt a változó geometria rövid időn belül újra le fog ragadni. Arról nem is beszélve, hogy a turbó középrész hibája, ha nem hárítják el gyorsan, az egész turbó meghibásodását fogja eredményezni rövid időn belül.

- Részecskeszűrős járműveknél, ha a részecskeszűrő eltömődik, akkor a visszatorlódó kipufogó gáz miatt a turbó változó geometria leragadás gyakori hiba. Az eltömődött részecskeszűrő amúgy is egy sor egyéb motorikus és turbó hiba okozója tud lenni, ezért fontos a mielőbbi csere és a kiváltó ok elhárítása.

A motorból kilépő kipufogógáz teljes egészében áthalad a turbófeltöltőn és a változó geometrián. Előfordul, hogy a kipufogó szelepeken összeállt, majd onnan leszakadó olajkoksz vagy nagyobb hiba esetén egy motorikus alkatrészdarab (pl. a dugattyú, gyűrű vagy a szelepek illetve az ízzítógyertya darabkái, stb.), de nem egyszer akár a leömlő belső faláról vagy tömítéséből leválló fémdarabka a kipufogógázzal együtt keresztülmegy a turbófeltöltőn. A nagy sebességgel érkező szilárd szennyeződés hatalmas - nem egyszer anyaghiányos - károkat tud okozni a turbó változó geometria mechanikájában és a turbinakerék felületén!

Ezek a sérülések a turbó geometria szerkezetében megakadályozzák a változó geometria rendeltetésszerű működését. A turbó geometria nem lesz képes a turbinakerékre érkező kipufogógáz mennyiségének és irányának megfelelő szabályozására, ami a jármű hibás működéséhez vezet. A turbinakerék sérülése pedig súlyos kiegyensúlyozatlanságot eredményez a forgórészben, ami rövid időn belül a teljes turbófeltöltő meghibásodását eredményezi.

Amennyiben a fenti turbó hiba jelei jelentkeznek, ne halogassa a javítást, mert csak egy sokkal nagyobb és költségesebb meghibásodás esélyét kockáztatja! Az autó nem véletlenül vált vészüzembe, ezzel is próbálja megvédeni a motort egy nagyobb meghibásodástól. A turbó geometria leragadás a legtöbb esetben a turbó túlpörgését (súlyos szerkezeti károsodást, a sűrítő kerék szétrobbanását és/vagy tengelytörést okozhat) és a motor túltöltését eredményezi, a vezérlés a vészüzemmel ettől próbálja megóvni a motort!

  • Tapasztalat - Évi 12.000 sikeres turbó felújítás és elégedett ügyfél
  • Minőség – Kizárólag piacvezető gyártók, minőségi alkatrészeivel dolgozunk
  • Megbízhatóság – Munkánkat a Nemzeti Közlekedési Hatóság felügyeli
  • Innováció – Az ország legnagyobb és legmodernebb gépparkjával dolgozunk
  • Gyorsaság – A ránk bízott felújítások 95%-át fél napon belül elvégezzük
  • Választék – 20.000 darabos turbó és turbó alkatrész készlettel rendelkezünk
  • Szakértelem – Profi, szakértő csapat több, mint 10 év turbós tapasztalattal

Nézze meg cégünk bemutatkozó videóját!

Hangosan fütyül a turbó és/vagy rossz turbó hangja van

Ha a turbó hangja egyik napról a másikra megváltozik, azt vesszük észre, hogy a turbó fütyül, akkor az szerkezeti károsodásra utal. Elképzelhető, hogy a lapátok idegen anyag által sérültek vagy a megnövekedett radiális és axiális irányú tengelylógás miatt hozzáérnek a házak falához. Az ilyen hibás turbó tünetei lehetnek még a turbó olajfolyás és a teljesítmény vesztés is. Nézzük meg, hogy mi vezethet ezek a turbó hibák kialakulásához:

Rossz minőségű vagy túlhasznált légszűrő esetén ennek fokozottan nagy a veszélye. Sokszor előfordul, hogy a turbó és a légszűrő közötti cső sérül meg, egyes típusoknál a kartergáz visszavezetés hibája miatt olaj rakódik le a szívócsőben, ami megeszi a csatlakozásokat és (gumi) összekötő elemeket, de előfordulhat az is, hogy a légtömegmérő elöregedett alkatrészeit szívja be a turbó. Korábbi turbó meghibásodás esetén a hibás turbóból származó törmelék maradhat a szívó oldalon, amit az új turbó beszív (nem feltétlenül azonnal, van, hogy csak hónapokkal a turbó csere után). A turbófeltöltő sűrítő kereke puha alumíniumból készült, nem készítették fel arra, hogy forgás közben szennyeződéssel ütközzön, ezért a legapróbb szilárd törmelék is végzetes sérülést tud okozni. A sérült kompresszor lapátok miatt a turbó fütyül, akár már alapjáraton is! Ha a turbó fütyül, nem érdemes tovább használni, mivel az anyaghiányos sérülés kiegyensúlyozatlanságot eredményez a forgórészben, ez hamarosan jelentkező turbó olajfolyás mellett, rövid időn belül tengelytöréshez illetve a kompresszorlapátok letöréséhez vezet, amik a motorba bekerülve további súlyos károkat okozhatnak! Természetesen turbó csere vagy turbófeltöltő javítás esetén elengedhetetlen a teljes szívórendszer alapos kitisztítása, ha szükséges, akkor a szívócső, légtömegmérő vagy a kartergáz szellőztető rendszer cseréje is és egy új, jó minőségű légszűrő beépítése is az újabb turbó hiba elkerülése érdekében!

A turbó geometria hiba résznél már beszéltünk róla, hogy a kipufogógáz nagy sebességgel, teljes egészében áthalad a turbina oldalon és így hajtja meg a turbinatengelyt. Előfordul, hogy a kipufogógázzal együtt a motorból vagy a leömlőből elszabaduló szilárd szennyeződések (összeállt olajkoksz, tömítés darab vagy akár a dugattyú vagy a gyűrű darabkái is), ahogy a forgó turbinakeréknek ütköznek, sérüléseket okoznak a hajtóélek felületén. Ez természetesen nem csak változó geometriás turbók esetén okoz problémát, sőt benzines turbókat is ugyan úgy érint, mint dízeleket. A sérült turbinalapátokon a kipufogógáz áramlása megváltozik és ez okozza a turbó fütyülő hangját. Komolyabb, anyaghiányos sérüléseknél a forgórész kiegyensúlyozottsága miatt minél előbb turbó felújítás szükséges, mivel a rendkívül magas, akár közel 300.000 fordulat / perc rotorsebesség mellett a kiegyensúlyozatlanság rövid időn belül a turbinatengely eltörését eredményezheti. Ha a turbó meghibásodás miatt a turbó csere vagy a turbó felújítás mellett döntünk, akkor még az új turbó beépítése előtt feltétlenül szükséges az előző turbó hibák okának a maradéktalan elhárítása, a motor, a kipufogó rendszer és leömlők alapos átvizsgálása, cseréje vagy javítása.

A megnövekedett axiális vagy radiális turbó tengely lógás azt eredményezheti, hogy a lapátok forgás közben hozzáérnek a házakhoz. Ilyenkor fütyül a turbó és fémes hangja van, ami komoly szerkezeti károsodásra utal. A turbófeltöltő csapágyazásánál a kenésért és hőelvonásért felelős olajfilm réteg kialakulásához hézagra van szükség az alkatrészek (futófelületek) között. Ezeknek a hézagoknak az összeadódása eredményezi a turbinatengely radiális irányú lógását, ami teljesen természetes, sőt szükséges is, új turbó esetén is megfigyelhető jelenség! Azonban, ha bármekkora mértékű axiális, azaz tengelyirányú lógást észlelünk vagy a radiális, azaz oldalirányú lógás mértéke akkora, hogy a lapátok elérik a ház falát, akkor az már a turbó hiba jelei közé tartozik és szerkezeti károsodásra, a csapágyak és a futófelületek kopására utal! Ilyen esetben a turbó felújítás vagy csere elengedhetetlen, mivel a futófelületek sérülése miatt kialakult kiegyensúlyozatlanság öngerjesztő folyamat, aminek a következtében a turbó tengely lógása csak egyre nagyobb lesz ez pedig rövid időn belül a turbó teljes meghibásodásához, jó eséllyel tengelytöréshez fog vezetni, ami a motort is károsíthatja.

De mitől kopnak meg a futófelületek?

A válasz a legtöbb esetben az olajkenési rendellenesség, ugyanis a turbó egészséges működésének kulcsa a megfelelő kenés biztosítása. Azért is kiemelkedően fontos a megfelelő kenés, mert a turbófeltöltő tengelye percenként akár 300.000 fordulatot is megtehet, miközben a motorból távozó akár 1.000 Celsius fok körüli kipufogógázzal érintkezik. Ilyen terhelésnél, a hőelvonásért és a kenésért felelős, megfelelő olajfilm réteg kialakítása kulcsfontosságú! A legapróbb szennyeződés a motorolajban vagy az olajáramlás megszűnése akár már néhány másodperc alatt is végzetes turbó hiba kialakulását eredményezheti. Fontos azt is tudni, hogy a turbó forgórészében az olajat apró furatokon keresztül vezetik a csapágyak és a turbinatengely futófelületére, a túlhasznált vagy szennyezett motorolaj ezeket a furatokat eltömíti, ami ekkora (hő)terhelésnél az olaj ráégését eredményezi a futófelületekre valamint a kenés hiánya miatt az az amúgy olajfilm réteg által elválasztott fém alkatrészek összeérnek és megkoptatják egymást. A rendszeresen, használattal arányos (!) időközönként cserélt, jó minőségű és a motor típusához igazított adalékolású és viszkozitású motorolaj valamint a jól karbantartott kenési rendszer tehát elengedhetetlen feltétele a meghibásodás nélküli turbó üzemeltetésének!

Végezetül, ha fütyül a turbó, az ritkán ugyan, de nem feltétlenül jelent turbó hibát. A turbó működése mindenképpen zajjal jár, de ez a zaj nem feltétlenül hallható járó vagy terhelt motor mellett. Ha korábban nem hallható, fütyülő, kifúvó hangot hall, ami terhelésre erősödik, akkor érdemes először a szívó- és kipufogórendszer tömítettségét megvizsgálni, mert lehetséges, hogy a fütyülő hang „csak” egy hibás csatlakozó, kilyukadt cső vagy átégett tömítés következménye. Azonban ekkor sem érdemes sokáig várni a javítással, mivel például a nyomó oldali tömítetlenség arra készteti a vezérlő elektronikát, hogy nagyobb turbónyomást állítson elő (kompenzálva a tömítetlenség miatt elvesztett nyomást), azaz fokozza a turbina forgását, ami a turbó túlpörgéséhez, végső soron pedig a turbó meghibásodásához vezethet. A kipufogó oldali tömítetlenség (azon a nem elhanyagolható élettani tényen kívül, hogy a kipufogógáz az utastérbe juthat, ami semmiképpen sem egészséges…) szintén teljesítményromlást eredményez, hiszen a kipufogógáz egy része nem a turbinalapátokon megy majd keresztül, ezáltal a turbónyomás lassabban épül fel, ami rontja a motor és az égés hatásfokát, ami ugye egy sor újabb problémát generál (pl. koromképződés és turbó geometria leragadás).

Tudta, hogy cégünktől több, mint 2.000 gyári, teljes körűen felújított turbó készletről,

cseredarab leadásával azonnal megvásárolható vagy ingyenes kiszállítással másnapra megrendelhető?

Turbó olajfolyás, füstölés

Bármilyen meglepően is hangzik, a turbó olajfolyás nem feltétlenül jelenti a turbó hibáját. Sőt előfordul, hogy az olajfolyás nem is a turbótól származik, csak tévesen diagnosztizálják turbó hiba körébe a jelenséget. Mindettől függetlenül a jelenség hibára utal és veszélyes, ezért mindenképpen törődni kell vele! Nézzük, milyen turbó hibák vagy motorikus gondok eredményezhetnek tehát turbó olajfolyás jelenséget:

Mint már említettük korábban, a turbó egy összetett rendszer része, a kenési rendszere azonos a motor kenési rendszervével. A turbó tengelyének a két végén, azaz a kompresszor és a turbina oldalon egy-egy (bizonyos esetekben a turbina oldalon kettő) labirint gyűrű zárja el az olaj útját a nyomó és a kipufogó irányba. Kialakításából fakadóan azonban a labirint gyűrű nem zár(hat) 100%-osan. Normál üzemeltetési körülmények között ez nem jelenthet problémát, a rendszert úgy tervezték, hogy a csapágyházon belüli és kívüli nyomásértékek ne engedélyék az olajat átszivárogni a gyűrűkön. Viszont, ha ez a kényes egyensúly felborul (például azért, mert a motor kartergáz nyomása abnormálisan megnő), akkor a motorolaj át fog jutni a labirint gyűrűkön és vagy a sűrítő oldalon a feltöltött levegővel együtt bekerül az égéstérbe vagy a kipufogó rendszerbe jut – bizonyos esetekben egyszerre mind a kettő. Ez azonban nem a turbófeltöltő hibája, hanem az üzemeltetési körülmények idézik elő az olajszivárgást! Miért veszélyes mindez?

- Aki egy kicsit is tisztában van a dízel motorok működésével, az tudja, hogy az égés öngyulladással megy végbe a hengerekben. Az összesűrített levegőhöz üzemanyagot fecskendeznek, a nagy nyomás miatt az így létrejött keverék begyullad. Azt már kevesebben tudják, hogy mindez akár motorolaj elégetésével is megtörténhet. Ebből már lehet sejteni, hogy ha a feltöltött levegővel együtt motorolaj kerül az égéstérbe, akkor akár egy öngerjesztő és leállíthatatlan illetve kontrollálhatatlan égés is létrejöhet (erre szokták azt mondani, hogy felpörög a motor vagy felkapja az olajat), ami a turbó, a motor és akár az egész autó végét is jelentheti! A jármű akár könnyen ki is gyulladhat!

A másik eshetőség, hogy az olaj főleg a kipufogó rendszerbe kerül. Ilyenkor a forró kipufogó gázzal keveredve a létrejövő olajsár és olajkoksz lerakódik mindenhova. A turbinalapátoktól kezdve a kipufogó csövek és dobok falain át a katalizátor és/vagy a részecskeszűrő belsejére is, gyakorlatileg eltömítve azokat. Egy lecsökkent keresztmetszetű kipufogó rendszer ezek után eleinte teljesítmény gondokat, később komoly motorikus és turbó meghibásodásokat eredményezhet.

A legtöbbször a kiegyensúlyozottság elvesztése és a csapágyak, futófelületek kopása a turbó olajfolyás okozója. Ezek eredetéről és okairól feljebb már részletesen beszéltünk. Ilyenkor a turbó javítás vagy csere halogatása ugyan úgy nem jó ötlet, mint az imént kitárgyalt turbó hiba nélküli olajfolyás esetén, hiszen az égéstérbe benyomott olaj ilyen esetben is könnyen motor felpörgést (felkapja az olajat) eredményezhet, ami szinte biztos, hogy nem csak a turbó, de a motor, rosszabb, de egyáltalán nem egyedi esetekben pedig az autó megsemmisülését (kigyulladását) is eredményezheti.

Gyakori kérdés

Sokszor szokták kollégáinkat kérdezgetni, hogy „hangosan fütyül a turbó, meddig szabad még vele járni?” Vagy „turbó hiba előjelei mutatkoznak, használhatom még az autót?” Illetve „turbó hiba jelei ellenére még elindulhatunk nyaralni?” A válaszom az, hogy nem! Lehetséges, hogy egy turbó hiba tünetei ellenére még több ezer km megtehető az autóval komolyabb gond nélkül (idővel csak drágább lesz a javítás, olcsóbb biztosan nem), de az is lehet, hogy pár km múlva olyan turbó meghibásodás lép fel, ami nem csak a turbót teszi tönkre, hanem a motort is (pl. törmelék kerül a sérült turbóból az égéstérbe) vagy akár kigyullad az egész autó! Ön kockáztatna? Nem éri meg! Turbó hiba előjelei észlelése esetén vegyék komolyan azokat és a lehető leggyorsabban kerestessék meg szakember segítségével a (turbó) hiba forrását és szűntessék meg! Turbó javítás vagy csere csak ezek után lehetséges, ellenkező esetben a felújított turbó vagy akár egy új turbófeltöltő is ismételten meg fog hibásodni!

Turbó katalógus és árak

Kérjük válassza ki az Ön járművének márkáját!

Általunk szervizelt és forgalmazott turbótípusok:**